Ψηφιοποιήσεις βιντεοκασετών

Βιντεοκασέτες VHS, VHSc, Super VHS, Super VHSc, 8mm, Hi-8, Digital8, MiniDV, BetacamSP, DVCam


Η φθορά μίας κλασικής βιντεοκασέτας σχετίζεται τόσο με το πέρασμα του χρόνου, όσο και με τις συνθήκες αποθήκευσής της. Οι κασέτες μπορεί να έχουν ευτελή αξία, ωστόσο εκεί περιέχονται ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής σας, είτε σε προσωπικό, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Δίνοντάς τους ψηφιακή μορφή, θα μπορέσετε να διατηρήσετε αυτές τις αναμνήσεις ζωντανές για πάντα και να τις μοιραστείτε με φίλους, συγγενείς, συνεργάτες και πελάτες. Αφήστε το χρόνο να συνεχίσει να προσφέρει συγκινήσεις, αντί να κλέβει αναμνήσεις.

Σας παρουσιάζουμε δέκα καλούς λόγους προκειμένου να επιλέξετε την Office Support για να μετατρέψετε τις κασέτες σας σε ψηφιακά αρχεία:

 1. Εφαρμόζουμε προηγμένες μεθόδους με γνώμονα την πιστότητα ψηφιοποίησης. Δεν χρησιμοποιούμε USB grabbers ή DVD recorders. Τα έχουμε δοκιμάσει και δεν μας άρεσε το αποτέλεσμα.
 2. Δεν βασιζόμαστε στο αποτέλεσμα που θα μας δώσει μία συγκεκριμένη συσκευή αναπαραγωγής αλλά πάντα κάνουμε δοκιμές με διαφορετικά video players για να επιλέξουμε αυτό που δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει μία συσκευή που να αναπαράγει καλύτερα όλες τις κασέτες. Αν υπήρχε θα την είχαμε!
 3. Κάθε ένα ψηφιακό αρχείο που παράγεται είναι ελεγμένο, γεγονός που πιστοποιείται από την αναλυτική λίστα ελέγχου που θα σας παραδώσουμε. Η συγκεκριμένη λίστα, εκτός από τυχόν παρατηρήσεις, περιλαμβάνει και τον συνολικό χρόνο των αρχείων σας, έτσι ώστε να προγραμματίσετε την προβολή. Μαζί με ποπ κορν φυσικά!
 4. Μας αρέσει να μας επισκέπτεστε! Θέλουμε να σας γνωρίσουμε από κοντά και να δείτε τον χώρο και τα μηχανήματά μας, γιατί είμαστε περήφανοι για αυτά. Είμαστε μια εταιρία πιστοποιημένη με ISO από την Lloyd’s Registered.
 5. Ό,τι μας δίνετε, μένει εδώ, μετατρέπεται εδώ, επεξεργάζεται εδώ. Εμείς δεν εμπιστευόμαστε τρίτους να διαχειριστούν το υλικό σας και αυτός είναι ένας καλός λόγος για να εμπιστευτείτε εσείς την Office Support!
 6. Δεσμευόμαστε με δήλωση εμπιστευτικότητας ότι το περιεχόμενο των κασετών θα παραμείνει απόρρητο. Έστω και για μία κασέτα.
 7. Ψηφιοποιούμε τις βιντεοκασέτες στην πρωτότυπη/αρχική διάσταση, με την πρωτότυπη αναλογία οθόνης και αφήνουμε τις σύγχρονες τηλεοράσεις να κάνουν την «βρώμικη» δουλειά του upscale σε HD ή UHD, ταιριάζοντας την εικόνα με την εκάστοτε εγγενή ανάλυση που διαθέτει η κάθε συσκευή θέασης. Δεν προτείνουμε την μεγέθυνση (upscale) και την αλλαγή αναλογίας οθόνης γιατί από αυτή τη διαδικασία ενδέχεται να προκύψουν αλλοιώσεις (artifacts). Εάν όμως θέλετε αρχεία High Definition, φυσικά και μπορούμε να τα δημιουργήσουμε.
 8. Προσφέρουμε τις καλύτερες τιμές γιατί αθροίζουμε τους διαφορετικούς τύπους βιντεοκασετών που διαθέτετε προκειμένου να ενταχθείτε στο πιο συμφέρον πακέτο τιμολόγησης. Σε εμάς δεν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις.
 9. Προσφέρουμε υπηρεσίες επεξεργασίας βίντεο (color correction, noise reduction, κ.λπ.) και σας στέλνουμε δείγμα προκειμένου να έχετε εικόνα του παραδοτέου αρχείου. Εννοείται ότι το δείγμα είναι δωρεάν!
 10. Εάν δεν σας αρκούν οι παραπάνω λόγοι, τότε μπορείτε να ανατρέξετε στις κριτικές για να δείτε τι λένε όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί μας: Δείτε τις Google κριτικές. Τα αστέρια σας, φωτίζουν τον δικό μας ουρανό!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ


Τεχνικά θέματα


 • Τύποι κασετών
 • Εξοπλισμός
 • Μορφή αρχείων
 • Μέθοδος εργασίας
 • Ασφάλεια
 • Εμπειρία
 • Παράδοση αρχείων

Οι πιο διαδεδομένες βιντεοκασέτες είναι οι VHS, όμως στην Office Support έχουμε τη δυνατότητα να ψηφιοποιήσουμε και κασέτες VHS-c (compact), Super VHS, Super VHS-c, καθώς και κασέτες από βιντεοκάμερες χειρός τύπου 8mm, Ηi-8, Digital-8, MiniDV SD (standard definition), MiniDV HD (high definition) και MicroMV.

Επιπλέον, οι τύποι επαγγελματικών κασετών που αναλαμβάνουμε να ψηφιοποιήσουμε είναι οι BETACAM SP (Superior Performance), μεγάλου και μικρού μεγέθους, καθώς και κασέτες DVCAM.

Ο εξοπλισμός μας είναι κατάλληλος για ψηφιοποίηση κασετών με το σύστημα PAL, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορούμε να ψηφιοποιήσουμε και κασέτες με το σύστημα NTSC ή Secam. Εάν γνωρίζετε πως οι κασέτες σας είναι γραμμένες με σύστημα διαφορετικό από PAL, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε κατά την αρχική μας επικοινωνία.

Η Office Support διαθέτει πολλές και διαφορετικές συσκευές αναπαραγωγής βίντεο (VHS players και βιντεοκάμερες), έτσι ώστε κάθε φορά να επιλέγουμε εκείνη που θα δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα (χρωματικές αποδόσεις, σταθερότητα εικόνας, σύστημα εγγραφής κ.λπ.). Οι συσκευές ληψης σήματος βίντεο είναι της εταιρίας Blackmagic, οι οποίες περιλαμβάνουν εσωτερικές capture cards HD, μετατροπείς αναλογικού σήματος σε ψηφιακό με ενσωματωμένα κυκλώματα TBC (Time Base Corrector), ενώ το πρόγραμμα επεξεργασίας των αρχείων εικόνας είναι το Davinci Resolve (Blackmagic). O συνδυασμός των ανωτέρω μάς δίνει τις βέλτιστες επιλογές για μετατροπή βίντεο, τόσο σε σταθερότητα σήματος, ανάλυση και χρωματική απόδοση της εικόνας όσο και σε δυνατότητα περαιτέρω επεξεργασίας και βελτίωσης των αρχείων.

Τα ψηφιακά αρχεία των κασετών παραδίδονται σε μορφή (περιέκτης ή container) mp4. H κωδικοποίηση (codec) είναι Η.264/AVC, έτσι ώστε τα ψηφιακά αρχεία να μπορούν να αναπαραχθούν στις περισσότερες τηλεοράσεις με θύρα USB ή σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Σε περίπτωση που το επιθυμείτε, μπορεί να γίνει upscaling των αρχείων σε HD. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η μέθοδος μετατροπής (upscaling ή uprezing ή upresing) από Standard Definition ανάλυση (768×576) σε αρχεία ανάλυσης High Definition (Full HD 1920×1080 ή Ultra HD 3840×2160) είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει προβληματικά frames με ελαττώματα στην εικόνα (artifacts) τα οποία δεν υπήρχαν εξ αρχής. Το ίδιο ισχύει για μετατροπές που γίνονται είτε μέσω software, είτε μέσω hardware upscalers καθώς οι συγκεκριμένοι τρόποι χρησιμοποιούν αντίστοιχους αλγόριθμους μετατροπής (δηλαδή μεθόδους δημιουργίας pixels που δεν υπήρχαν στο SD αρχείο). Στην Office Support προτείνουμε τη βελτίωση της ευκρίνειας των ψηφιακών αρχείων με χρήση κατάλληλου software που ρυθμίζει την οξύτητα των ακμών (sharpening) και την αντίθεση (contrast).

Η ψηφιοποίηση των κασετών δεν γίνεται με αυτόματο τρόπο. Για εμάς κάθε κασέτα είναι ξεχωριστή και λαμβάνει την προσοχή που της αρμόζει. Ακόμα και η μετακίνησή της από το ντουλάπι φύλαξης στο χώρο ψηφιοποίησης γίνεται με μεγάλη προσοχή και χωρίς βιασύνη.
Κάθε κασέτα γυρίζεται μπροστά και πίσω δύο φορές, πριν την ψηφιοποίησή της, και σε καμία περίπτωση, ακόμα και όταν η κασέτα πρέπει να επισκευασθεί, δεν αγγίζουμε την ταινία με γυμνά χέρια.

Οι βιντεοκασέτες σας αξίζει να εγγραφούν μόνο στο καλύτερο DVD. Για αυτό, χρησιμοποιούμε δίσκους της JVC και της Verbatim, για να εξασφαλίσουμε πως θα μπορείτε να απολαμβάνετε τα αρχεία σας για πολλά χρόνια.
Εναλλακτικά, για τη μεταφορά των αρχείων σας, μπορείτε να μας φέρετε το σκληρό σας δίσκο ή ένα USB stick. Εάν δεν διαθέτετε, μπορείτε να προμηθευτείτε USB stick από την Office Support ή μπορούμε να σας δανείσουμε, χωρίς χρέωση, έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο για τη μεταφορά των αρχείων σας, με μόνη υποχρέωση να μας επιστραφεί εντός 10 ημερών. Για λόγους backup, στην περίπτωση που θέλετε DVD, σας προτείνουμε να μεταφέρουμε, χωρίς καμία χρέωση, τα ψηφιακά αρχεία σε εξωτερικό σκληρό δίσκο ή USB stick. Με αυτό τον τρόπο, τα αρχεία σας θα είναι για πάντα ασφαλή, ακόμα και αν το DVD χαραχθεί ή σπάσει.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι κασέτες σας είναι μοναδικές και αναντικατάστατες. Για αυτό, μην ανησυχείτε! Θα τις προσέξουμε σαν να ήταν δικές μας, φυλάσσοντάς τες σε χώρο προστατευμένο από σκόνη, υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία. Το υλικό που παραλαμβάνουμε μένει εντός της Office Support καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, καθώς δεν χρησιμοποιούμε εξωτερικούς συνεργάτες. Μετά την παραλαβή του υλικού, κάθε κασέτα λαμβάνει ένα μοναδικό αριθμό, με το όνομα του πελάτη, και τοποθετείται μαζί με τις υπόλοιπες κασέτες του πελάτη σε ένα κουτί (μπορείτε να ανατρέξετε για περισσότερες λεπτομέρειες στην ενότητα «Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας»).

Κάθε μήνα, εταιρίες, φορείς και ιδιώτες εμπιστεύονται επάνω από 500 κασέτες στην Office Support και πάντοτε τις επιστρέφουμε στην ίδια, ή και καλύτερη, κατάσταση από αυτή που τις παραλάβαμε.

Τα ψηφιοποιημένα αρχεία παραδίδονται είτε σε ψηφιακούς δίσκους DVD είτε σε USB stick ή εξωτερικό σκληρό δίσκο. Εάν δεν διαθέτετε κάποιο USB stick, η Office Support μπορεί να σας το προμηθεύσει, ενώ, σε περίπτωση που δεν διαθέτετε κάποιο δίσκο, η Office Support μπορεί να σας δανείσει, χωρίς χρέωση, έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο για τη μεταφορά των αρχείων στον υπολογιστή σας, με την υποχρέωση να επιστραφεί εντός δέκα ημερών.

Συχνές ερωτήσεις


 • Έχω μία κασέτα βίντεο με κακή ποιότητα εικόνας. Μπορεί να βελτιωθεί;
 • To DVD player που διαθέτω είναι παλιάς τεχνολογίας. Θα μπορεί να «παίξει» τα DVD που θα παραλάβω;
 • Έχω μία κασέτα με κομμένη ταινία. Μπορεί να ψηφιοποιηθεί;
 • Δεν έχω πια βίντεο και δεν ξέρω αν οι κασέτες μου είναι σε καλή κατάσταση. Πώς μπορώ να το διαπιστώσω;
 • Έχω πολλές κασέτες βίντεο χωρίς ετικέτα, η συσκευή μου έχει χαλάσει και δεν ξέρω ποιες ακριβώς χρειάζομαι. Μπορείτε να με βοηθήσετε;
 • Γιατί να ψηφιοποιήσω τη συλλογή με τις βιντεοκασέτες μου;
 • «Χτύπησε» ο δίσκος του υπολογιστή στον οποίο αντέγραψα τα αρχεία που μου παραδώσατε και δεν είναι δυνατή η ανάκτηση των δεδομένων.
 • Θέλω να ψηφιοποιήσω τις κασέτες μου, αλλά δεν αισθάνομαι άνετα με το να κοιτάζουν οι ξένοι τις προσωπικές μου στιγμές.
 • Αναλαμβάνετε την ψηφιοποίηση κασετών NTSC/SECAM;
 • Ο χρόνος μου είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Πώς μπορώ να σας στείλω τις κασέτες μου;
 • Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες συντήρησης/διατήρησης των κασετών;
 • Πώς μπορώ να καταλάβω ποιο ψηφιακό αρχείο αντιστοιχεί στις κασέτες που σας έδωσα;
 • Μου έχουν προτείνει να ψηφιοποιήσω το υλικό μου απευθείας σε DVD. Είναι ο σωστός τρόπος να το κάνω;
 • Οι κασέτες μου ήταν αποθηκευμένες σε περιβάλλον με υγρασία και παρατηρώ πως η ταινία έχει πάνω της μια λευκή πούδρα, σαν μούχλα. Μπορεί να ψηφιοποιηθεί;
 • Ποια μέθοδο να προτιμήσω για να ψηφιοποιήσω το υλικό μου, μέσω Combo/DVD Recorder ή υπολογιστή;
 • Ποιά είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που έχουν οι βιντεοκασέτες, αναφορικά με την ποιότητα της εικόνας;
Έχω μία κασέτα βίντεο με κακή ποιότητα εικόνας. Μπορεί να βελτιωθεί;

Η ποιότητα του ψηφιακού αρχείου εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του πρωτότυπου. Ωστόσο, οι δυνατότητες του εξοπλισμού λήψης βίντεο που διαθέτει η Office Support είναι ανώτερες από την ανάλυση και το χρωματικό βάθος που έχουν οι βιντεοκασέτες και, έτσι, είμαστε σίγουροι πως, κατά τη διαδικασία της ψηφιοποίησης, δεν χάνουμε καμία πληροφορία που υπάρχει στο πρωτότυπο υλικό. Αξίζει να σημειωθεί πως, ακόμα και στις κασέτες με κακή ποιότητα εικόνας, είναι εφικτό, μέσω προγραμμάτων επεξεργασίας βίντεο, η εικόνα που θα πάρουμε να είναι ιδιαίτερα βελτιωμένη (μείωση ή εξάλειψη παρεμβολών, color grading, φωτεινότητα κ.λπ.). Η συγκεκριμένη επιλογή αφορά την Premium υπηρεσία, πληροφορίες για την οποία μπορείτε να αντλήσετε στην ενότητα «Σύγκριση μεθόδων ψηφιοποίησης», παρακολουθώντας και συγκεκριμένα παραδείγματα επεξεργασίας βίντεο.

Εάν, παρόλα αυτά, η εικόνα που θα πάρουμε δεν είναι η βέλτιστη, τότε πρέπει να γνωρίζεται πως αυτό θα οφείλεται στην κατάσταση της κασέτας και όχι στη διαδικασία της ψηφιοποίησης.

To DVD player που διαθέτω είναι παλιάς τεχνολογίας. Θα μπορεί να «παίξει» τα DVD που θα παραλάβω;

Προκειμένου να μπορείτε να αναπαράγετε το ψηφιακό αρχείο σε DVD player, θα πρέπει να ελέγξετε ότι η συσκευή σας υποστηρίζει δίσκους DVD+R.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως για βιντεοκασέτες διάρκειας περίπου 90 λεπτών απαιτείται ένας ψηφιακός δίσκος DVD+R. Εάν το αρχείο σας, ωστόσο, έχει μεγαλύτερη διάρκεια, τότε θα πρέπει είτε να εγγραφούν περισσότερα DVD (part A, part B κ.λπ.) ή η εγγραφή του DVD να γίνει με συμπίεση (με την αντίστοιχη απώλεια στην ανάλυση και την ευκρίνεια του βίντεο). Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν προτιμάτε DVD, προτείνουμε να μεταγράψουμε τα ψηφιακά σας αρχεία, χωρίς επιπλέον χρέωση, σε ένα δικό σας εξωτερικό σκληρό δίσκο ή USB stick.

Έχω μία κασέτα με κομμένη ταινία. Μπορεί να ψηφιοποιηθεί;

Στην περίπτωση αυτή, θα γίνει προσπάθεια επιδιόρθωσης, εάν αυτό είναι τεχνικά εφικτό. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε πως, κατά την επιδιόρθωση, θα χρειαστεί να κοπεί ένα μικρό τμήμα της μαγνητοταινίας, με αποτέλεσμα να χαθεί το αντίστοιχο υλικό (διάρκειας λίγων δευτερολέπτων). Το κόστος κυμαίνεται από 5 έως 8 Ευρώ ανά κασέτα πλέον ΦΠΑ, ανάλογα με τη δυσκολία της επισκευής.

Δεν έχω πια βίντεο και δεν ξέρω αν οι κασέτες μου είναι σε καλή κατάσταση. Πώς μπορώ να το διαπιστώσω;

Σε περίπτωση που κατά τη διαδικασία της ψηφιοποίησης εντοπίσουμε προβλήματα στην ποιότητα των κασετών, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας προκειμένου να σας ενημερώσουμε και να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να προχωρήσουμε. Σε περίπτωση που επιλέξετε να μην προχωρήσουμε στην μετατροπή κάποιας κασέτας, φυσικά και δεν θα υπάρξει χρέωση.

Έχω πολλές κασέτες βίντεο χωρίς ετικέτα, η συσκευή μου έχει χαλάσει και δεν ξέρω ποιες ακριβώς χρειάζομαι. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Βεβαίως! Θα κλείσουμε ένα ραντεβού στo γραφείo μας και θα δούμε μαζί ένα ενδεικτικό τμήμα από την κάθε κασέτα, προκειμένου να επιλέξετε ποιες τελικά επιθυμείτε να ψηφιοποιηθούν. Η χρέωση είναι 30 Ευρώ ανά ώρα ελέγχου, σε περίπτωση που δεν θέλετε να προχωρήσετε στην ψηφιοποίησή τους, ενώ, εάν μας αναθέσετε μέρος ή το σύνολο της συλλογής σας, η αντίστοιχη χρέωση διαμορφώνεται στα 15 Ευρώ ανά ώρα ελέγχου.

Γιατί να ψηφιοποιήσω τη συλλογή με τις βιντεοκασέτες μου;

Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους η ψηφιοποίηση δημιουργεί προστιθέμενη αξία είναι πως τα ψηφιακά αρχεία:

Διασώζουν μοναδικές στιγμές της ζωής μας. Με την ψηφιοποίηση δημιουργούμε αντίγραφα των φυσικών αρχείων, διατηρώντας την πολύτιμη πληροφορία που αυτά περιέχουν, η οποία είναι τρωτή στο χρόνο λόγω της ευαισθησίας που παρουσιάζουν οι μαγνητικές ταινίες.

Είναι εύκολη η αναπαραγωγή, η επεξεργασία και η αντιγραφή τους από κινητό τηλέφωνο, tablet ή ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Είναι πολύ εύκολη η αναζήτηση και η αρχειοθέτησή τους.

Το φυσικά αρχεία παραμένουν άθικτα, καθώς οι χρήστες έχουν πρόσβαση στα αντίστοιχα ψηφιακά. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η φθορά του «ευαίσθητου» πρωτοτύπου.

Μας εξασφαλίζουν ελεύθερο χώρο και ευκολία στη μεταφορά.

Γίνονται μοναδικά δώρα! Σκεφτείτε την έκφραση του παιδικού σας φίλου, του συγγενή σας ή κάποιου συναδέλφου όταν του προσφέρετε ένα βίντεο που γυρίστηκε πριν από δεκαπέντε χρόνια. Ένα ιδιαίτερο δώρο, χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

«Χτύπησε» ο δίσκος του υπολογιστή στον οποίο αντέγραψα τα αρχεία που μου παραδώσατε και δεν είναι δυνατή η ανάκτηση των δεδομένων.

Ακριβώς γι’ αυτές τις δυσάρεστες περιπτώσεις, στην Office Support διατηρούμε αντίγραφα για 30 ημέρες από την ημερομηνία παράδοσης.

Θέλω να ψηφιοποιήσω τις κασέτες μου, αλλά δεν αισθάνομαι άνετα με το να κοιτάζουν οι ξένοι τις προσωπικές μου στιγμές.

Γι’ αυτό το λόγο είμαστε πρόθυμοι να υπογράψουμε σχετική δήλωση εμπιστευτικότητας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ψηφιοποίησης βλέπουμε μόνο αποσπάσματα της κάθε κασέτας, και όχι το σύνολο, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αναλαμβάνετε την ψηφιοποίηση κασετών NTSC/SECAM;

Διαθέτουμε συσκευές οι οποίες μπορούν να αναπαράγουν την πλειοψηφία των κασετών VHS, VHS-c και MiniDV SD που είναι γραμμένες στο σύστημα NTSC ή SECAM. Ωστόσο, εάν γνωρίζετε πως οι κασέτες σας είναι γραμμένες με αυτά τα συστήματα, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε κατά την αρχική μας επικοινωνία.

Ο χρόνος μου είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Πώς μπορώ να σας στείλω τις κασέτες μου;

Μπορείτε να μας τις στείλετε με courier ή απλό ταχυδρομείο. Καλό θα ήταν να τις συσκευάσετε σε ένα φάκελο με φυσαλίδες, έτσι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να σπάσουν κατά τη μεταφορά. Μην ξεχάσετε να βάλετε στο φάκελο ένα σημείωμα με τα στοιχεία στα οποία μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας. Εμείς, μόλις παραλάβουμε τις κασέτες, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για την παραλαβή, το κόστος, το χρόνο παράδοσης κ.λπ.

Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες συντήρησης/διατήρησης των κασετών;

Η ενδεδειγμένη μέθοδος αποθήκευσης κασετών αφορά τα εξής σημεία:

 1. Περιβάλλον με σταθερή θερμοκρασία (περίπου 18ο C). Είναι σημαντικό, συνεπώς, να γίνονται κατάλληλες προσαρμογές στην αποθήκευση, ανάλογα με την αλλαγή των εποχών.
 2. Περιβάλλον με κανονική ποσόστωση υγρασίας. Η επιθυμητή μέση τιμή σχετικής υγρασίας για χώρους αποθήκευσης πρέπει να παραμένει σταθερή μεταξύ 47 και 53 RH (Relative Humidity), καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με ημερήσια διακύμανση που να μην ξεπερνά το +/-2% RH.
 3. Οι κασέτες πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος όπου δεν υπάρχουν μαγνητικά πεδία (ηχεία, τηλεόραση, μετασχηματιστής κ.λπ.).
 4. Η ταινία της κασέτας πρέπει να είναι πλήρως τυλιγμένη, είτε στην αρχή είτε στο τέλος.
 5. Οι κασέτες πρέπει να είναι μέσα σε κλειστές πλαστικές θήκες. Με τον τρόπο αυτό, ένα μεγάλο ποσοστό σκόνης θα μείνει μακριά από την ταινία και το μηχανισμό των κασετών.
 6. Η σωστή τοποθέτηση των κασετών είναι σε όρθια στάση, με το τυλιγμένο καρούλι προς τα κάτω.

Και μία επιπλέον πληροφορία… Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ξανά τις κασέτες σας, αφήστε τες για τουλάχιστον μία ώρα στο νέο τους περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε την πιθανότητα δημιουργίας συμπύκνωσης υδρατμών επάνω στην ταινία της κασέτας.

Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύουμε τις κασέτες μας!

Πώς μπορώ να καταλάβω ποιο ψηφιακό αρχείο αντιστοιχεί στις κασέτες που σας έδωσα;

Με την παραλαβή τους, οι κασέτες αριθμούνται η κάθε μία ξεχωριστά, με ένα μοναδικό αριθμό. Το όνομα κάθε ψηφιακού αρχείου (file name) αντιστοιχεί στον αριθμό της κασέτας (π.χ. η κασέτα νούμερο 5 αντιστοιχεί στο ψηφιακό αρχείο VHS-5). Επίσης, αν θέλετε το ψηφιακό αρχείο σε DVD, τότε ο δίσκος θα έχει ετικέτα που θα αναγράφει τον αριθμό της κασέτας (π.χ. Κασέτα 5).

Μου έχουν προτείνει να ψηφιοποιήσω το υλικό μου απευθείας σε DVD. Είναι ο σωστός τρόπος να το κάνω;

Η ψηφιοποίηση με τη μέθοδο εγγραφής σε DVD (είτε με ενιαία συσκευή Combo που ενσωματώνει VHS player και DVD recorder είτε με ανεξάρτητο DVD Recorder) παρουσιάζει μία σειρά από περιορισμούς, οι σημαντικότεροι εκ των οποίων είναι οι ακόλουθοι:

 • Το DVD των 4,7 GB επαρκεί για την εγγραφή περίπου 90 λεπτών βίντεο δίχως περαιτέρω συμπίεση. Σε περίπτωση που η κασέτα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, θα πρέπει είτε να εγγραφούν περισσότερα DVD είτε η εγγραφή να γίνει με μεγαλύτερη συμπίεση. Στην τελευταία περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως θα υπάρχει μείωση της ανάλυσης/ποιότητας του ψηφιοποιημένου αρχείου.
 • Στο DVD εγγράφονται και τα κενά τμήματα που υπάρχουν στην αρχή και το τέλος της κασέτας.
 • Στην εγγραφή δίσκων DVD εφαρμόζεται απωλεστική συμπίεση (lossy compression), με αποτέλεσμα την απώλεια πληροφορίας.
 • Στις συσκευές Combo η αναπαραγωγή γίνεται από μία συσκευή, χωρίς να γίνεται έλεγχος για το εάν η συγκεκριμένη κασέτα θα έπαιζε, ίσως, καλύτερα σε κάποια άλλη συσκευή VHS.
 • Δεν δημιουργούνται ψηφιακά αρχεία σε σκληρό δίσκο ή USB, παρά μόνο σε DVD. Η αποθήκευση, ωστόσο, σε σκληρό δίσκο ή USB είναι σημαντική, καθώς, με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει ένα αρχείο διατήρησης, σε περίπτωση που κάποιο DVD γδαρθεί ή σπάσει.
 • Στο ψηφιοποιημένο αρχείο δεν υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας, είναι αυτό ακριβώς που εγγράφθηκε στο DVD, πιθανόν με αρκετά λεπτά χωρίς εικόνα στην αρχή και το τέλος του βίντεο.
Οι κασέτες μου ήταν αποθηκευμένες σε περιβάλλον με υγρασία και παρατηρώ πως η ταινία έχει πάνω της μια λευκή πούδρα, σαν μούχλα. Μπορεί να ψηφιοποιηθεί;

Η μούχλα που μοιάζει με λευκή σκόνη είναι ένας ζωντανός μικροοργανισμός ο οποίος μπορεί να εμφανισθεί στο κέλυφος της βιντεοκασέτας ή, στη χειρότερη περίπτωση, επάνω στην ίδια την ταινία της βιντεοκασέτας.

Πέρα από τη φθορά, η οποία επέρχεται με την πάροδο του χρόνου, η μούχλα αποτελεί το βασικότερο εχθρό των βιντεοκασετών. Εάν δεν περιορισθεί η υγρασία του περιβάλλοντος εντός του χώρου στον οποίο είναι αποθηκευμένες οι βιντεοκασέτες, είναι πιθανόν να δημιουργηθεί μούχλα στην επιφάνεια της ταινίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία αναπαραγωγής της κασέτας και την πρόκληση ενδεχόμενων φθορών, τόσο στη συσκευή αναπαραγωγής όσο και στην ταινία, η οποία, στην προσπάθειά της να γυρίσει, κάποιες φορές κόβεται.

Επομένως, η μούχλα μπορεί να καταστήσει τις κασέτες ακατάλληλες προς αναπαραγωγή, αφού ο μύκητας αυτός θα μπορούσε να διεισδύσει στα βαθύτερα στρώματα της ταινίας, καταστρέφοντας το πολυμερές συνδετικό υλικό της.

Στην Office Support μπορούμε να σας παρέχουμε μία εκτίμηση του βαθμού φθοράς των κασετών σας, καθώς και τη δυνατότητα καθαρισμού τους, προκειμένου να ψηφιοποιηθούν.

Αξίζει να πούμε, βέβαια, πως η συντριπτική πλειοψηφία του «γερασμένου» αυτού υλικού είναι εφικτό να ψηφιοποιηθεί, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ποια μέθοδο να προτιμήσω για να ψηφιοποιήσω το υλικό μου, μέσω Combo/DVD Recorder ή υπολογιστή;

Έχοντας δοκιμάσει εκτεταμένα όλες τις μεθόδους, στην Office Support καταλήξαμε στην ψηφιοποίηση του υλικού αυστηρά και μόνο μέσω υπολογιστή. Η ψηφιοποίηση των κασετών γίνεται με τη χρήση ειδικού λογισμικού και εξοπλισμού της εταιρίας Blackmagic, καθώς και πολλαπλών συσκευών βίντεο. Αυτή τη στιγμή η Office Support διαθέτει 8 διαφορετικές συσκευές VHS, έτσι ώστε να επιλέγεται κάθε φορά εκείνη που αναπαράγει καλύτερα την κάθε κασέτα.

Η επιλογή του εξοπλισμού για ψηφιοποίηση μέσω υπολογιστή έχει μία ευρεία κλιμάκωση ως προς την ποιότητα του ψηφιοποιημένου αρχείου. Σε κάθε περίπτωση, το βέλτιστο αποτέλεσμα θα προκύψει μόνο με χρήση επαγγελματικού εξοπλισμού και όχι συσκευών που προορίζονται για ερασιτεχνική/οικιακή χρήση. Συνεπώς, ο τρόπος που ψηφιοποιούμε αφορά αποκλειστικά καλωδιώσεις firewire και SDI, χρήση υπολογιστή με κάρτα GPU, σύμφωνα με τις νεότερες προδιαγραφές, εσωτερικές κάρτες λήψης βίντεο High definition και μετατροπείς αναλογικού σε ψηφιακό σήμα με ενσωματωμένα κυκλώματα TBC.

Η μετατροπή κασετών απευθείας σε DVD έχει μία σειρά από περιορισμούς, οι οποίοι, αντίστοιχα, περιορίζουν και την ποιότητα του παραγόμενου βίντεο. Ωστόσο, το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η απλότητα και η ταχύτητα εφαρμογής, σε περίπτωση που θα θέλατε να δοκιμάσετε την ψηφιοποίηση κασετών στο σπίτι σας.

Ποιά είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που έχουν οι βιντεοκασέτες, αναφορικά με την ποιότητα της εικόνας;

Η προβληματική εικόνα που μπορεί να παρουσιάζουν ορισμένες κασέτες, δεν περιορίζεται στις παρακάτω αιτίες, ωστόσο, από την εμπειρία μας, αυτές εμφανίζονται συχνότερα:

 1. Αλλοίωση μαγνητικής ταινίας. Είναι η πιο συνηθισμένη φθορά και αφορά την αλλοίωση στην σύσταση της μαγνητικής ταινίας που προκαλείται από τον χρόνο. Τις περισσότερες φορές η εικόνα είναι ασταθής, τρέμει ή εμφανίζονται λεπτές οριζόντιες γραμμές, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις έχουμε «πάγωμα» της εικόνας ή συνεχόμενη μετατόπιση της εικόνας με μαύρες μπάρες ενδιάμεσα. Προκειμένου να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα δοκιμάζουμε την προβληματική κασέτα σε διαφορετικές συσκευές αναπαραγωγής, προκειμένου να εντοπίσουμε εκείνη που μπορεί να αναπαράξει την κασέτα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εάν κατά τη μετατροπή δεν έχουμε καλή λήψη την πρώτη φορά, μπορεί να έχουμε σημαντικά καλύτερο αποτέλεσμα δοκιμάζοντας για δεύτερη ή τρίτη φορά.
 2. Πτυχώσεις/τσάκιση μαγνητικής ταινίας. Το συγκεκριμένο πρόβλημα εμφανίζεται κυρίως όταν η ταινία έχει μασηθεί από την συσκευή αναπαραγωγής προκαλώντας πτυχώσεις στην επιφάνειά της. Είναι αρκετά συχνό σε κασέτες τύπου VHSc κυρίως λόγω ακαταλληλότητας ή ασυμβατότητας του αντάπτορα, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε κασέτα κυρίως λόγω φθοράς των pinched rollers που προκαλεί το «κόλλημα» της κασέτας μέσα στη συσκευή αναπαραγωγής.
 3. «Ψηφιακή φθορά». Το συγκεκριμένο σφάλμα εμφανίζεται μόνο σε βιντεοκασέτες που έχουν εγγραφεί ψηφιακά (Digital-8, MiniDV SD, MiniDV HD, MicroMV, κ.λπ.). Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να αποκατασταθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων η φθορά εντοπίζεται σε ένα τμήμα της ταινίας, όχι στο σύνολό της. Το αποτέλεσμα αυτής της βλάβης είναι ορισμένα από τα pixels του frame να γίνονται ορατά κατά την αναπαραγωγή της ταινίας (pixelation).
 4. Κομμένη μαγνητική ταινία. Είναι από τις πλέον συχνές βλάβες που παρουσιάζουν οι μαγνητικές ταινίες και η αποκατάσταση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις είναι εφικτή.
 5. Ολίσθηση μαγνητικής ταινίας: Προκαλεί απώλεια frames κατά την αναπαραγωγή ή ψηφιοποίηση και οφείλεται είτε στο χαλαρό τύλιγμα της ταινίας, είτε στην παραμόρφωση της ταινίας (διπλωμένη ανάποδα ή όχι λεία επιφάνεια ταινίας). Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που πάντοτε περιστρέφουμε δύο φορές τις ταινίες των κασετών, πριν τις ψηφιοποιήσουμε. Με αυτό τον τρόπο ανιχνεύονται πιθανά προβλήματα αλλά κυρίως η ταινία τυλίγεται με τη σωστή ένταση (όχι χαλαρά).
 6. Εμφάνιση μούχλας στην ταινία: Προκαλείται λόγω ακατάλληλης αποθήκευσης της κασέτας, σε περιβάλλον με υγρασία. Τις περισσότερες φορές η υγρασία έχει επικαθήσει σε εξαρτήματα του κελύφους της κασέτας ή στο πλάι της ταινίας, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις έχει εισχωρήσει ανάμεσα στις στρώσεις της μαγνητικής ταινίας, με αποτέλεσμα κατά το γύρισμα της κασέτας η ταινία να κόβεται.

Τιμοκατάλογος

Standard & Premium υπηρεσία – Τιμοκατάλογοι ψηφιοποίησης κασετών βίντεο

Η Office Support διαθέτει δύο υπηρεσίες για την ψηφιοποίηση και διάσωση βιντεοκασετών, τη Standard και την Premium, προκειμένου ο πελάτης να επιλέξει εκείνη που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του.  Υπάρχει, εντούτοις, η δυνατότητα οι προαναφερόμενες υπηρεσίες να παρασχεθούν και συνδυαστικά (κάποιες βιντεοκασέτες με τη Standard υπηρεσία και κάποιες με την Premium).

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την ψηφιοποίηση είναι ίδιος τόσο για τη Standard όσο και για την Premium υπηρεσία, με τη βασική διαφοροποίηση των υπηρεσιών να έγκειται στο βαθμό της επεξεργασίας του ψηφιακού αρχείου μετά την αρχική ψηφιοποίηση της κασέτας. Πιο αναλυτικά:

 • Επιλέγοντας τη Standard υπηρεσία, γίνεται αποκοπή των κενών τμημάτων του αρχείου από την αρχή και το τέλος.
 • Επιλέγοντας την Premium υπηρεσία, πέραν της αποκοπής των κενών τμημάτων του αρχείου από την αρχή και το τέλος (Standard υπηρεσία), γίνεται επιπλέον επεξεργασία/βελτίωση της εικόνας, με τις απαιτούμενες χρωματικές βελτιώσεις (highlighs, middletones, shadows, color boost, temperature κ.ά.), αύξηση της έντασης του ήχου ή/και κανονικοποίησής του (σε αρχεία με έντονες αυξομειώσεις της έντασης) και αφαίρεση του θορύβου εικόνας (dirt removal).

Σε περίπτωση που υπάρχουν τμήματα του βίντεο με κατεστραμμένα καρέ, στην Premium υπηρεσία δεν περιλαμβάνεται η εξομάλυνση των καρέ (frame replacer). Εάν ο πελάτης, ωστόσο, το επιθυμεί, θα πρέπει να υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση, έτσι ώστε να γίνει η απαραίτητη κοστολόγηση του έργου, αλλά και του χρόνου που θα απαιτηθεί για αυτό το είδος της ψηφιακής επεξεργασίας.

Η χρέωση της Standard υπηρεσίας εξαρτάται από το είδος και τον αριθμό των προς ψηφιοποίηση κασετών, ενώ η χρήση της Premium υπηρεσίας έχει επιβάρυνση 5,00 Ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά αρχείο διάρκειας έως δύο ωρών πλέον του Standard τιμοκαταλόγου.


Τιμοκατάλογος ψηφιοποίησης βιντεοκασετών VHS, VHSc, Super VHS, Super VHSc, 8mm, Hi-8, Digital8 και MiniDV (Stantard Definition)

Το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα με την ποσότητα και το μέσο στο οποίο παραδίδονται τα ψηφιακά αρχεία. Οι χρεώσεις ισχύουν για κασέτες με περιεχόμενο έως 120 λεπτών. Πλέον των 120 λεπτών το κόστος διαμορφώνεται στα 0,10 Ευρώ ανά λεπτό.
* Δεν περιλαμβάνεται Φ.Π.Α.CHOOSE

Your Plan

Your Text

Your Text

Your Text

Your Text

Your Text

Price

ΜΑΖΙΚΗ

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ

71 και άνω βιντεοκασέτες

Παράδοση σε USB/HDD του πελάτη

25+ εργάσιμες ημέρες

Δωρεάν παράδοση με BOX NOW

Δωρεάν δείγμα αρχείου

7,00 €

ΑΝΑ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑ

μεγαλη

συλλογη

21-70 βινετοκασέτες

Παράδοση σε USB/HDD του πελάτη

7-25 εργάσιμες ημέρες

Δωρεάν παράδοση με BOX NOW

Δωρεάν δείγμα αρχείου

8,00 €

ΑΝΑ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑ

μικρη

συλλογη

4-20 βιντεοκασέτες

Παράδοση σε USB/HDD του πελάτη

3-7 εργάσιμες ημέρες

Δωρεάν παράδοση με BOX NOW

Δωρεάν δείγμα αρχείου

9,00 €

ΑΝΑ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑ

βασικο

1-3 βιντεοκασέτες

Παράδοση σε USB/HDD του πελάτη

2-3 εργάσιμες ημέρες

Δωρεάν δείγμα αρχείου

12,00 €

ΑΝΑ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑ


Τιμοκατάλογος ψηφιοποίησης βιντεοκασετών Micro MV, Mini DV (High Definition), BetacamSP και DVCam

Το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα με την ποσότητα και το μέσο στο οποίο παραδίδονται τα ψηφιακά αρχεία. Οι χρεώσεις ισχύουν για κασέτες με περιεχόμενο έως 120 λεπτών. Πλέον των 120 λεπτών το κόστος διαμορφώνεται στα 0,10 Ευρώ ανά λεπτό.
* Δεν περιλαμβάνεται Φ.Π.Α.


CHOOSE

Your Plan

Your Text

Your Text

Your Text

Your Text

Your Text

Price

ΜΑΖΙΚΗ

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ

71 και άνω βιντεοκασέτες

Παράδοση σε USB/HDD του πελάτη

25+ εργάσιμες ημέρες

Δωρεάν παράδοση με BOX NOW

Δωρεάν δείγμα αρχείου

12,00 €

ΑΝΑ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑ

μεγαλη

συλλογη

21-70 βινετοκασέτες

Παράδοση σε USB/HDD του πελάτη

7-25 εργάσιμες ημέρες

Δωρεάν παράδοση με BOX NOW

Δωρεάν δείγμα αρχείου

13,00 €

ΑΝΑ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑ

μικρη

συλλογη

4-20 βιντεοκασέτες

Παράδοση σε USB/HDD του πελάτη

3-7 εργάσιμες ημέρες

Δωρεάν παράδοση με BOX NOW

Δωρεάν δείγμα αρχείου

14,00 €

ΑΝΑ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑ

βασικο

1-3 βιντεοκασέτες

Παράδοση σε USB/HDD του πελάτη

2-3 εργάσιμες ημέρες

Δωρεάν δείγμα αρχείου

17,00 €

ΑΝΑ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΑ


Κόστος επιπλέον υπηρεσιών (δεν περιλαμβάνεται Φ.Π.Α.):

 • Για βίντεο συστήματος NTSC ή SECAM επιπλέον χρέωση 3,00 Ευρώ/κασέτα.
 • Τα παραδοτέα αρχεία είναι μορφής .mp Για αρχεία άλλης μορφής πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με τον πελάτη, με πρόσθετη χρέωση 3,00 Ευρώ/αρχείο.
 • Εγγραφή ψηφιοποιημένου αρχείου σε δίσκο DVD, με εκτυπωμένο ασπρόμαυρο label με τον αριθμό της κασέτας και χάρτινη θήκη: χρέωση 3,00 Ευρώ/DVD.
 • Εξαγωγή αρχείων (ripping) από δίσκους CD/DVD: χρέωση 4,00 Ευρώ/CD-DVD.
 • Έλεγχος των πρώτων 5 λεπτών για ύπαρξη περιεχομένου προς ψηφιοποίηση: χρέωση 2,00 Ευρώ/κασέτα (η ταινία γυρίζεται στην αρχή της και ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο τα 5 πρώτα λεπτά. Η χρέωση ισχύει μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει περιεχόμενο ή το περιεχόμενο δεν είναι αυτό που ο πελάτης θέλει να ψηφιοποιήσει).
 • Πλήρης έλεγχος για ύπαρξη περιεχομένου προς ψηφιοποίηση: χρέωση 5,00 Ευρώ/κασέτα (η ταινία γυρίζεται στην αρχή της και ελέγχεται στο σύνολό της. Η χρέωση ισχύει μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει περιεχόμενο ή το περιεχόμενο δεν είναι αυτό που ο πελάτης θέλει να ψηφιοποιήσει).
 • Έλεγχος κασετών παρουσία πελάτη: χρέωση 30,00 Ευρώ/ώρα, στην περίπτωση που ο πελάτης δεν προχωρήσει στην ψηφιοποίηση του υλικού του. Εάν ο πελάτης μάς αναθέσει σύνολο ή μέρος του ελεγμένου υλικού, τότε η συγκεκριμένη χρέωση διαμορφώνεται στα 15,00 Ευρώ/ώρα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Για οποιαδήποτε ερώτηση που αφορά στις υπηρεσίες μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Εάν το μήνυμά σας αφορά συγκεκριμένες υπηρεσίες συμπεριλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Φορμίωνος 69-71, 16121, Καισαριανή, 4ος όροφος
ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00 – 18:00
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
+30 210-7560244
EMAIL
info@officesupport.gr
Fax
+30 210-7563753

Φόρμα επικοινωνίας
  Με την αποστολή της φόρμας, συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω της ιστοσελίδας officesupport.gr συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία αποκλειστικά για σκοπούς επικοινωνίας. Διάβασα τους Όρους Χρήσης/Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων/Πολιτική cookies και αντιλαμβάνομαι ότι έχω, ανά πάσα στιγμή, το δικαίωμα διόρθωσης και διαγραφής των δεδομένων μου.